top of page
Forfatters billedeMathias Fischer

Petra har fået troen tilbage: "Jeg har enormt mange styrker, man kan arbejde med"

Petra K. Jensen er en af de allersidste borgere, der får hjælp gennem de borgerrettede indsatser i Rummelig imidt, da Rummelig imidt lukker ned. Via projektet BYLIVSJOB har Petra fået en større tro på sig selv og egne arbejdsmæssige evner - på trods af udfordringer med borderline og lang tids ledighed.


Det har været en stor hjælp for Petra K. Jensen at være med i Rummelig imidt-projektet BYLIVSJOB. I december 2021 begyndte Petra at arbejde i caféen i Domen på Aarhus Havn 3x3 timer om ugen, og hele den oplevelse har været god for Petra.


"Der var en dejlig energi, der mødte mig, da jeg startede i projektet. Det var ikke overpædagogisk - men meget ligeværdigt. Der var også fokus på, hvad jeg kunne, hvilke kompetencer jeg har, og hvordan de kunne bruges. Det hele foregår i åben dialog, og jeg blev ikke bare sat i gang ved et eller andet samlebånd med noget, der ikke afspejler mine kompetencer. Det synes jeg er cool."


Petra har i en lang periode været ledig, mens hun var i behandling for borderline.


"Jeg gik i stå midt i min specialeskrivning. Derefter har jeg haft en enormt lang periode med at komme ind i systemet, været i behandling og så finde noget, der gav mening. For mig personligt har mine udfordringer især handlet om at overvinde en følelse af meningsløshed."


BYLIVSJOB har givet Petra tro på sig selv

Oplevelserne i BYLIVSJOB har nu givet Petra mere tro på sig selv og på fremtidige jobmuligheder.

Foto: Petra K. Jensen.

"Jeg er blevet styrket i, at jeg har enormt mange styrker, som man kan arbejde med. Og som giver mig en forvisning om, at jeg stadig er aktuel i forhold til at komme på arbejdsmarkedet."


Projektet har også givet Petra mere mod på det sociale aspekt ved at være på arbejdsmarkedet.


"Jeg har fået en fornemmelse af, at jeg godt kan være ude på arbejdsmarkedet blandt mennesker. Det har også fået mig til at indse, hvilke ting jeg stadig skal arbejde med."


Smukke rammer har været godt for energien

De rolige og grønne omgivelser i bylivshuset Domen på Aarhus Havn har været gode for Petra.


"Det var superfedt, at det foregik i rammerne nede på Domen, for der er jo vildt smukt, og man bliver opfyldt af positiv energi."


Samtidig kunne Petra møde andre mennesker i projektet med udfordringer, der minder om hendes.


"Det var supercool og mega inspirerende at møde de andre folk i projektet. Det gav en fornemmelse af at kunne slappe af og være hjemme i det. Og så har det givet mig en positiv oplevelse socialt at komme ud og være i gang sammen med folk, der ikke så ned på, at man kæmper med et eller andet. Det har givet mig en indføring på arbejdsmarkedet, som er sund."

Foto af Bylivshuset, Domen, på Aarhus Havn. Fra Rummelig imidt dokumentarfilm (Fotograf Jeppe Olsen).

Podcast skal skabe fokus på mennesker med psykiske udfordringer

Petras start i caféen på Domen har givet hende mod på flere opgaver indenfor BYLIVSJOB-projektet. I øjeblikket er hun med til at starte et podcastprojekt op, hvor hun skal være medvært på en række programmer.


"Lige nu sidder jeg i et podcastprojekt, vi har kaldt 'Særklasse'. Vi inviterer folk i studiet, der er neurodivergente (bred betegnelse for at have en psykisk lidelse red.), og som har været ude at afprøve nogle ting på arbejdsmarkedet. Og så taler vi om, hvilke rammer, de har været udsat for på godt og ondt - og især det gode - for at rykke ved vores forståelse af de her rammer, så arbejdsmarkedet på sigt kan rumme alle."


Med programmerne vil Petra være med til at vise, at alle kan bidrage på arbejdsmarkedet, når rammerne er gode.


"Vi kalder podcasten "Særklasse" for at have det positive i fokus. Og for at vise at vi har ressourcer, som skal bruges, og det kan vi komme til, hvis rammerne er i orden. Samtidig sætter vi os ind i gæsternes lidelser, og hvordan det er at have dem. For at aftabuisere og normaliserer dem."


Petra nyder denne nye udfordring, som hun anser for meget meningsfuld.


"Det her er noget, der virker for mig, hvor andet helt sikkert bare havde gjort det værre og gjort, at jeg havde trukket mig længere tilbage fra arbejdsmarkedet. Jeg ville fuldstændig gå ned på bare at blive sendt ud i noget random, og føle jeg blev aktiveret for at blive aktiveret."


Samtidig kan hun bruge den arbejdsmæssige erfaring og tage den med sig fremover.


"Jeg får lært et nyt medie at kende, og samtidig styrker jeg mig. Og så er der forhåbentligt et meningsfuldt job for mig."


Petra håber, at lytterne til de kommende podcasts blandt andre bliver virksomhedskonsulenter, som kan bruge udsendelserne til at blive klædt endnu bedre på ved at lære mere om målgruppens tanker og udfordringer.


Håb for fremtiden

Med deltagelsen i projekt BYLIVSJOB har Petra fået en nyvundet tro på sig selv og sine muligheder på arbejdsmarkedet.


"På sigt håber jeg på at kunne leve af projektarbejde med noget, der føles meningsfuldt. Det vil sige, hvor man føler, man gør en forskel og kan gå hjem og føle, at man har gjort noget, som har en positiv indvirkning på verden, selvom det er i det små."


Derudover kan Petra godt lide at skrive, og det er også noget, hun gerne vil dyrke endnu mere fremover.


"Jeg er lige begyndt at skrive igen, og det føles rart. Og det har måske også været inspireret af at komme i gang igen."

32 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page